Kérem várjon

A nemzetközi tapasztalat értéke - a munkáltatók szemszögéből

Vass Zoltán, a Nestlé roppant fiatal Talent Acquisition & Employer Branding Specialistájának kezei alatt már sok gyakornok és pályakezdő megfordult. Friss szemmel és nagyon korszerű gondolatokkal áll a munkavállalóihoz, és igencsak rugalmas, igazi Y-generációs vezető hírében áll. Éppen ezért fordultunk hozzá a programunkat érintő leggyakoribb kérdésekkel. Manapság nagy előnyt élvez az a vállalat, aki képes a fiatalok gondolkodásmódját elkapni és érdemben kommunikálni velük. Nagyon hasznos tippeket, trükköket hallottunk tőle!

 

Miért értékes a külföldi tapasztalat nálatok a Nestlénél?

Mint minden multinacionális, nagy cégnél, a diverzitás nálunk is igencsak nagy hangsúlyt kap. Egy ekkora szervezet, nyilvánvalóan globális, nemzetközi emberekből áll össze, és elengedhetetlen a kapcsolat a többi piaccal. Az, ha valaki megtapasztal egy más kultúrát, egy más látásmódot, az minden bizonnyal nagy hatással lehet az életére, és csak hasznosítani tudja. Különösen is igaz ez egy ilyen vállalati kultúrában.

Mi a legjobb dolog abban, ha az ember nálatok gyakornok?

A gyakornokaink olyan feladatokat kapnak, amik felkészítik őket a következő szintre, a rájuk váró akadályok megugrására. Soha sem hirdetünk meg frissdiplomás, vagy asszisztensi pozíciókat, mert a gyakornokainkat neveljük ki ezekre. Minden osztályon és kategórián van legalább egy, de általában több gyakornok, nem másért, minthogy a folyamatos utánpótlást is tudjuk biztosítani. Jelenleg 45 gyakornokot foglalkoztatunk a központi irodában, amire azt hiszem, méltán lehetünk nagyon büszkék. Igazán tehetséges fiatalokról van szó.

Mik a jó gyakornok legfontosabb tulajdonságai? Mik azok a skillek, amiket feltétlenül keresel egy gyakornokban?

Elsősorban az alázatosságot. Azt, amikor meglátom a csillogást a szemében. Ezeken kívül nagyon fontosnak tartom a tanulni vágyást, a fejlődésre való állandó nyitottságot. Én nem keresek szakmai tapasztalatot, vagy hogy bárki fejből tudja a tankönyveket. Az ismereteket, amik ezen a munkahelyen szükségesek, azokat úgy is mi adjuk át nekik. Ehelyett mindig inkább a személyiséget keresem. Mert szakmaiságot könnyen lehet tanulni, míg egy személyiséget nagyon nehéz, vagy szinte lehetetlen megváltoztatni.

Hogyan pozícionálja a jelentkező szerinted a külföldi tapasztalatát? Mi az, ami ezen az adottságon belül kiemelten előnyös lehet?

Büszkék rá, és lehetnek is. Legyen szó akár hosszú távú külföldi tanulmányokról, Erasmusról, bármilyen ösztöndíjról vagy cserediák programról, azt gondolom, egyformán minden egy nagy pluszt ad hozzá a gyakornokunk személyiségéhez, amivel több lesz. Nyilvánvalóan a legfontosabb, és legvilágosabban látható előnyként a nyelvtudás említhető meg, ami nagyon sokat számít, sokszor szimplán nagyobb magabiztosságot jelent.

A jelentkező mire figyeljen az önéletrajza összeállításakor a véleményed szerint?

Én arra kérek mindenkit, hogy ne használjon sémákat, unalmas templateket, mint például az Europass és társaik. Tudom, nagyon egyszerű és könnyű csak bepötyögni az adatokat, de az is nagyon sok mindent elárul a jelöltről. Ha a jelölt nem képes arra, hogy egy saját önéletrajzot – amivel az a célja, hogy bemutassa legjobban magát – sajátosan, a személyiségére szabva készítsen el, akkor én sem tudok sok időt fordítani azokra az önéletrajzokra. Szeretném, ha az emberek magukról írnának és kihagynák a kötelező – ”jó kommunikációs készséggel rendelkezem és társait”!

Ennek nyomán mi az, amit azonnal félreteszel és mi az, ami rögtön felkelti a figyelmedet?

Amit rögtön félreteszek, az például a már említett Europassos önéletrajzok. Viccet félretéve, persze, azért átnézem azokat is, de nem sokszor érzem meg azokban azt a pluszt, amit keresek. Ami felkelti a figyelmemet, ha valaki beleviszi az önéletrajzába a személyiségét, akár grafikailag, akár verbálisan – szerintem az már fél siker.

Hogyan készüljön fel egy interjúra, aki például hozzátok szeretne menni?

Nyilván olvasson a cégről, tájékozódjon amennyit csak tud, nézze meg mivel foglalkozik, melyik szektorban tevékenykedik. Fontos lehet ismerni az aktualitásokat is. Ami a legfontosabb, mindig Önmagát adja a jelölt, és legyen őszinte. Úgy is ki jön az interjún, ha valaki valótlan dolgokat állít, egy rutinos interjúztató hamar kiszúrja az ilyesmit.

Milyen egy jó interjú, mi az, amire fontos odafigyelnie közben a jelentkezőnek?

Az őszinteségre, a nyitottságra, a tanulni vágyásra. A mondás, mi szerint az első benyomás fontos, itt is mindenképp igaz. Legyen összeszedett, és bízzon magában! Látni szeretném, hogy szeretne nálunk dolgozni, és nem csak egy munkát akar. Azt a munkát akarja!

Mik azok a tulajdonságok, amikkel már az első napokban beilleszkedhet a csapatba, és belophatja magát a szívetekbe a gyakornokotok?

Nyisson az emberek felé, legyen proaktív a kapcsolatteremtés terén is. Nyilvánvalóan, mivel ő lesz az új ember, egy összeszokott csapathoz kell alkalmazkodnia. Néhány kompromisszumot megéri ilyenkor meghozni. A hosszú távú együttműködéshez ez elengedhetetlen.  

Milyen lehetőségei vannak a gyakornoknak rövid és hosszú távon a Nestlénél?

Én mindig azt mondom már az interjún is a jelölteknek, hogy ha valaki jól végzi a munkáját, annak nálunk nagy esélye van egy teljes állású pozíció betöltésére. Ez nem ígéret, inkább egy lehetőség. Aki jó, megvan benne az alázat, precizitás és a fejlődési potenciál – azt úgy is megtartjuk. Hogy számokkal is bizonyítsam, 2015 október óta, amióta átvettem a terület vezetését, több mint negyven gyakornokot vettünk át teljes állományba. A gyakornoki pozíció egy valódi lehetőség arra, hogy az ember kipróbálja magát, rövid, vagy hosszútávon. Így is, úgy is tanul belőle, illetve sok mindent megtud saját magáról is.