Kérem várjon

A nemzetközi tapasztalat megítélése a magyar munkaerőpiacon

A hazai munkaerőpiac gyakran elfeledkezik azokról, akik külföldre távoztak akár tanulmányi, akár szakmai fejlődési ambícióktól vezérelve - gondolván, hogy aki egyszer elment, az nem akar hazajönni. A NEXT egyik célkitűzése, hogy ezt a valótlan feltételezést eloszlassa, és kölcsönösen előnyös lehetőségeket teremtsen a fiatal tehetségeknek és a résztvevő munkáltatóknak.

Tény és való, a nemzetközi tanulmányi háttérrel, illetve szakmai tapasztalattal rendelkezők számos olyan készséget sajátíthattak el, amellyel a magyar munkaerőpiacon ki tudnak emelkedni. Csak hogy néhányat említsünk ezek közül:

 

 • Kultúraközi kompetenciák​
 • Fejlett nyelvi készségek​
 • Találékonyság​, gyors és hatékony problémamegoldás
 • A nemzetközi piacok és ‚best practice’ ismerete​
 • Újító szemlélet​
 • Alkalmazkodó készség és nagy fokú tolerancia​
 • Komplexebb és szélesebb látókör​
 • Kritikusabb gondolkodás és stratégikusabb szemlélet​
 • Bátrabb véleménynyilvánítás - tudatosabb, összeszedettebb, meggyőzőbb érvelés
 • Gyakorlatiasság

 

Ezt Nagy Andrea, a Continental HR Specialistája is megerősíti: „A Continentalnál folyamatosan erősödő elvárás a magas szintű nyelvtudás és a nemzetközi trendek ismerete. A külföldön töltött évek alatt kétségtelen sokat fejlődik a munkavállalók nyelvtudása és a multikulturális környezetnek köszönhetően rugalmasabbá és elfogadóbbá válnak, könnyebben kezelik a problémás helyzeteket. Eltérő üzleti kultúrát, szemléletet is hozhatnak vállalatunk életébe, ezáltal munkatársaink is nyitottabbá és elfogadóbbá válnak, javulhat a csapatszellem.”

„Magyarországon az oktatás nem a felelősségvállalásra, az önkifejezésre és a problémamegoldásra nevel. Ha valaki külföldön tanult vagy dolgozott, akkor nagyobb eséllyel veszi  az ezekkel kapcsolatos kihívásokat.”  - osztja meg tapasztalatait Kiss Vera, a Syngenta Vezető Toborzója, akivel korábban már olvashattál interjút saját nemzetközi utazásáról, és a hazatérés élményéről. „Az hogy külföldön tanultál továbbá azt a benyomást kelti, hogy komolyan vetted a szakmai fejlődésed.”

Azonban nagyon lényeges megtalálni a helyes módját a külföldi tapasztalat pozícionálásának.

„Még változó a nyitottság Magyarországon.  Sajnos akadnak még vaskalapos szakmai vezetők. Nem a nagy multiknál, inkább a kisebb cégeknél. Pedig a heterogenitásban van az erő! Bizonyos szektorokban, mint például a pénzügyi területen, abszolút munkaerőhiány uralkodik. Ennek a megoldására fontos nyitni, erősíteni a diversity agenda-t, és a fiatalabbakba invesztálni.” – vélekedik Vera.

Hogyan kommunikáljuk tehát a nemzetközi tapasztalatunkat, hogy hátrány helyett előnyt tudjunk kovácsolni belőle?

„Ha Magyarországon szeretnél elhelyezkedni, tudj alázattal közeledni az itthoni dolgok felé. Nem lehet feketén-fehéren látni a dolgokat, hogy itthon rossz, ott sokkal jobb volt – folytatja Vera. (Ha olvastad a III. Versenyképes Oktatás Konferenciáról készült összefoglalónkat, a résztvevő HR szakemberek és vállalati vezetők szintén kiemelték, hogy mennyire fontos, hogy a fiatalok alázattal közeledjenek – a szerk.) „Néhányan fenntartással, bizalmatlansággal fogadhatják a hazatérési szándékot. Ezért legyen egy tudatos válaszod arra, hogy miért akarsz hazajönni. Az adott vállalat kulturális háttere egyébként nagyban meghatározza a kommunikációs stílust. Egy amerikai cégnél lehetsz ’magabiztosabb’, míg egy svájci cég nyugodtabb, visszafogottabb megközelítést kíván.”  

Vera megoszt veled néhány praktikus álláspályázati tanácsot is:

 • Felejtsd el a Europass CV-t!
 • Magyarországon kevés jó CV van, így az angolszász készség és eredmény-fókuszú megközelítés alkalmazása itthon is kiemelhet a jelentkezők tömegéből.
 • Fontos, hogy merd megmutatni magad, azonban a példák, amiket a CV-dben és az interjún hozol, beszéljenek önmagukért.
 • Összpontosíts a leglényegesebb dolgokra, és kulcsszavakban mutasd be a tapasztalatod - ne esszé-típusú bekezdésekben.
 • Készülj fel az interjúra! Az interjúztatók a falat kaparják, amikor konkrét kérdésekre generikus válaszokat kapnak.
 • Nagyon kicsi az ország, főleg Budapest: légy kiszámítható és megbízható! Ha nem válaszolsz egy emailre, azt az egész HR világ tudni fogja.
 • Magyarország kicsit old school – ha próbaidő alatt eljössz mindenhonnan, vagy gyakran váltasz, az nem szerencsés. Szeretnék tudni a váltások okait.
 • Légy tudatos: nézz szét, hogy milyen lehetőségek vannak. A kis közeg előnye a jelentkező számára, hogy könnyű információt találni. Építs kapcsolatokat a LinkedIn-en, tájékozódj a cégekről és célzottan közelíts! 

 

Akár a NEXT-en keresztül meghirdetett pozíciók egyikére szeretnél jelentkezni, akár a kezdeményezésen kívül találtál releváns lehetőséget, vedd igénybe személyre szabott, ingyenes online álláspályázat és interjú felkészítő szolgáltatásunkat! Egyeztess velünk időpontot  a hello@nexthungary.com e-mail címen!

 

 Összeállította: Kiss Éva, Szenior Tehetségfejlesztési Szakértő