Kérem várjon

Készülj, de ne készülj ki! – Hatékony felkészülés az állásinterjúra

 

Nem kétség, mindannyian olyan helyen szeretnénk dolgozni, ahol első pillanattól úgy érezzük, hogy önmagunkat adhatjuk és automatikusan meg van az összhang jövőbeli munkatársainkkal. A tudatos, szisztematikus felkészülés ettől függetlenül elengedhetetlen az állásinterjún való magabiztos és meggyőző fellépéshez.

 Íme néhány tipp, ami segíthet, hogy könnyebben vedd ezeket a szituációkat:

 

 1. Hangolódj rá!

 

Ráhangolódásképpen gondolj át néhány alapvető dolgot:

 • Kikkel lesz az interjú?​

Általában meg szokták adni a meghívóban azok nevét és titulusát, akikkel interjúzni fogsz. Ha erre nem kerül sor, nyugodtan kérdezz rá a kapcsolattartó HR-esnél. A LinkedIn is segítségedre lehet jövendő ‘line manager’-ered beazonosításában. Egy kis LinkedIn kutatást már a pályázati anyag összeállításánál is érdemes végezni, hogy a megfelelő embernek, vagy ha pontosan nem is tudod kikövetkeztetni, legalább egy releváns személynek címezd a motivációs leveled.

Javasolt utánajárni az interjúztatók szakmai hátterének, esetleg személyes érdeklődésének, és a gyűjtött információt ügyesen beépíteni a beszélgetésbe. Nem rég olvastál egy interjút az illetővel egy szaklapban? Netán hallottad beszélni egy konferencián? Ő is gitározik, mint te? Ezekre a kapcsolódási pontokra a megfelelő pillanatban történő utalás segítheti a szimpátia elmélyítését.

 • Hol lesz és mikor?

Talán banálisnak tűnik, de tényleg: tervezd meg az útvonalat idejében! Nézz utána bármilyen esetleges forgalmi és menetrendváltozásnak. A késés rendkívül rossz fényt vet a jelentkezőre. Érkezz körülbelül 5-10 perccel korábban, hogy még legyen időd kifújni és összeszedni magad.

Azért is fontos nyomatékosítani  az előrelátást az időpont és helyszín kapcsán, mert munkáltatók számoltak már be olyan esetről, amikor a fiatal jelentkező két ismert versenytárshoz is pályázott, mind a két helyre behívták interjúra, azonban az időpontokat összekeverve a Munkáltató X által adott időpontban Munkáltató Y-hoz ment. Gondolhatod mi lett a következménye: bukta mind a két lehetőséget! Ahogy azt Kiss Vera, Vezető Toborzó szintén említette, a HR világban, főleg szektoron belül, jól ismerik egymást az emberek. Ráadásul ez az eset nem is Magyarországon, hanem Londonban történt, mégis azonnal híre ment.

 • Mit fogsz viselni?​

A megfelelő öltözék legkésőbb a megelőző nap történő kiválasztása szintén kritikus. Amennyiben változékony az időjárás, készíts elő két alternatívát. Végezz egy kis kutatómunkát, hogy megismerd a vállalat sztenderdjeit. A közösségi médián megosztott képek a munkavállalókról adhatnak némi támpontot. Ám tartsd szem előtt, hogy szakterületenként, és a munkakör jellegétől függően is (back office vs. customer facing) változhatnak az öltözködési normák. Az interneten rengeteg cikket találsz a munkahelyi dress code-dal kapcsolatban. Azonban ha van kedved, akár egy munkanap elején vagy végén el is mehetsz a vállalat irodaházához és megnézheted a be-ki menő dolgozókat! Ruházatod viszont mindenképpen legyen kényelmes, a személyiségedhez illő, és ami nagyon fontos: érezd benne magabiztosnak magad. ​

 • Milyen típusú interjú várható?

Felkészülés szempontjából nem mindegy, hogy személyes, telefonos, Skype, rögzített video, telekonferencia vagy videokonferencia interjúra számíthatsz, valamint hogy assessment centre vagy csoportos interjú szintén a kiválasztás részét képezi-e. Terjedelmes lenne ezek technikáira egyesével kitérni, viszont a NEXT keretében igénybe vehető ingyenes, személyre szabott interjúfelkészítés során célzottan át tudjuk beszélni veled a releváns technikákat.  (Az assessment centre-öknek, mivel azok a pályakezdő kiválasztás szerves részét képezik számos nagyvállalatnál, egy külön cikket dedikálunk majd.)

 

 2. Írj listát a lehetséges kérdésekből!

 

Bármilyen formában is teszik fel a kérdéseket, mindig 3 dolgot boncolgatnak:

 • el tudod-e végezni a munkát
 • beillesz-e a csapatba
 • vajon hosszú távú kolléga válik-e belőled?​

A kérdések rendszerint a következő témák köré épülnek:

 • személyiség
 • motiváció
 • szakmai kompetenciák
 • interperszonális készségek-viselkedés​.

A munkaköri leírás, valamint a keresett kompetenciák és kvalitások ‘összeolvasztásával’ próbáld meg minél élénkebben vizualizálni, hogy hogyan nézne ki egy adott munkanap; milyen szituációk merülhetnek fel, amikben az elvárt készségeket demonstrálnod kell majd. Ezek segítenek kikövetkeztetni a lehetséges felmerülő kérdéseket. Igyekezz minél több kérdés-verziót összeírni egy-egy kompetenciára/feladatra/szituációra.

Az interjúk során gyakran felvetődnek úgynevezett negatív kérdések. Például:

Could you please give us an example for a conflict you had with a collaborator?

A kérdezők ilyenkor leginkább arra kíváncsiak, hogy korábban milyen nehézségekkel találtad szembe magad, és hogyan reagáltál az adott kihívásra. Fontos, hogy az ilyen kérdésre adott válaszod kimenetele pozitív legyen. Azt hangsúlyozd, hogyan oldottad meg a felmerült problémát, illetve mit tanultál belőle és hogyan ültetted át ezt a tanulást egy későbbi hasonló szituációba. Mindig légy konstruktív és felelős - soha ne ess abba a csapdába, hogy a körülményeket vagy más embereket hibáztatsz.

 

3. Gyűjtsd össze tapasztalatodból a legmeggyőzőbb példákat, amikre válaszaid építheted!

 

Korábbi cikkünk 1-es pontja ehhez támpontként szolgálhat.

Az interjúztató látni akarja, hogy tisztán érted, mi lenne a feladatod, és tudatosan átgondoltad, hogy miért lennél megfelelő ennek a pozíciónak a betöltésére.  Építs tehát a legrelevánsabb tapasztalatokra és készségekre. ​

Látni fogod, hogy lesz 2-3 nagyobb ‘esernyő projekt’, ami a legtöbb példát szolgáltatja; továbbá azt is, hogy lesznek olyan példák, amiket több válaszra is adaptálhatsz. A felkészülés lényege ennek az eszköztárnak a kiépítése és magabiztos használata. Ahelyett, hogy a feltételezett kérdésekre kidolgozott válaszok merev begyakorlásával töltöd a felkészülési időt, inkább azt tudatosítsd, hogy milyen jellegű kérdésnél milyen példára szeretnél építeni, és milyen ‘stratégiai irányt’ szeretnél követni a válaszodban.

Tartsd észben, hogy az önéletrajz és a motivációs levél csupán belépőkártya az interjúhoz – az állást nem fogja neked megszerezni. Az interjúztatók vélhetően legalább átfutották a CV-det, mivel azonban valószínűsíthető, hogy rengeteg pályázatot kellett átnézniük, nem várható el tőlük, hogy mindenre emlékezzenek. Ne tarts vissza fontos információt azért, mert már leírtad azt a pályázati anyagodban.

 

4. Gyakorolj!

 

Kérd meg egy barátod, hogy gyakoroljon veled, és adjon visszacsatolást a testbeszédeddel kapcsolatban is. Tükör előtt szintén érdemes gyakorolni.

Ügyelj, hogy mindig válaszolj a feltett kérdésre, valamint hogy a gondolatmeneted követhető legyen. Kompetencia-alapú kérdéseknél (mint például a fent hozott konfliktusos példa, ami a konfliktuskezelő készséged hivatott felmérni) az úgynevezett STAR (Situation, Task, Action, Result) modell kiváló keretet adhat a mondandódnak.

Ennek értelmében, először röviden mutasd be a helyzetet, és hogy mi volt a feladatod. A legfontosabb része a válaszodnak az Action, amely annak körülbelül 70%-át fogja kitenni. Ebben vázold fel, hogy milyen konkrét lépésekkel oldottad meg a feladatot, amelynek sikerességét a pozitív eredménnyel tudod bizonyítani. Biztosíts elegendő információt, hogy el tudják képzelni a szóban forgó szituációt, viszont kerüld a túl sok technikai részletet. Rendkívül fontos a megfelelő arány megválasztása. Azt mérd fel, hogy mennyi információra van szükség ahhoz, hogy hitelesen és meggyőzően demonstráld az adott készséget, tapasztalatot, de a hallgatóság ne veszítse el a fonalat.

A kompetencia-alapú kérdések könnyen le tudják blokkolni a nem rutinos interjúzót, ezért a gyakorlás tényleg ajánlott. Azonban semmiképp ne vidd túlzásba a felkészülést! Ha túlgyakorlod a válaszaidat, nem tudsz kellő rugalmassággal alkalmazkodni az interjú nem várt kérdéseihez és helyzeteihez. A túlgyakorlásnak az a további veszélye is fennáll, hogy megunod a saját válaszaid, így az interjún nem fogod tudni őket kellő lelkesedéssel átadni.

 

5. Relax!

 

A pszichológiai felkészülés ugyanolyan fontos, mint a kutatómunka, valamint a lehetséges kérdések és válaszok átgondolása. Erre hatékony technika a vizualizálás, amely során pozitív élményként képzeljük el interjúnkat.  Növeld az önbizalmad és a jó közérzeted ösztönző  megerősítésekkel​! És ne feledd, hogy ez egy kölcsönös interjú:

Te is ugyanúgy teszteled, hogy ez-e a megfelelő következő munkahely és munkakör a számodra​.

A toborzás-kiválasztás rendkívül költséges, kockázatos és ennél fogva stresszes folyamat egy munkáltatónak. Ezért – a hiedelemmel ellentétben - az interjúztatók tényleg nem arra hajtanak, hogy jól kiszúrjanak a jelentkezőkkel. Őszintén remélik minden interjúalanynál, hogy ő lesz a nagy Ő. És ők is, mint te, pozitív élményként szeretnék megélni az interjút!

 

Összefoglalva

Minden, amit mondasz, ahogy mondod, amit teszel, illetve ahogy kinézel, hűen kell, hogy tükrözze a ‘márkát’, amit képviselni szeretnél. A munkáltató minden körülmények között azt szeretné látni, hogy a felmerülő szakmai szituációkban te professzionálisan fogod képviselni a vállalatot.

Tudd, hogy milyen tapasztalatokra akarsz építeni, illetve milyen kvalitásokat kívánsz hangsúlyozni, de maradj jelen a beszélgetésben. Koncentrálj és mindig válaszolj az elhangzó kérdésre, és ne félj önmagad adni!

 

Foglalj időpontot ingyenes, személyre szabott interjúfelkészítő foglalkozásunkra: hello@nexthungary.com

 

 

Kiss Éva

Senior Tehetségfejlesztési Szakértő